Geplaatst op Geef een reactie

De 5 duurste voetbalshirts ooit

Voetbalshirts zijn niet alleen functionele sportkleding, maar ook waardevolle verzamelobjecten voor voetbalfans en -verzamelaars. Sommige van deze shirts zijn zo zeldzaam en historisch belangrijk dat ze miljoenen dollars op veilingen opbrengen. In dit artikel bespreken we de 5 duurste voetbalshirts ooit verkocht.

1. Diego Maradona’s shirt uit de kwartfinale van het WK 1986 tegen Engeland – 9,5 miljoen dollar (ongeveer 8 miljoen euro)

Het shirt dat Diego Maradona droeg tijdens de legendarische wedstrijd tussen Argentinië en Engeland in de kwartfinale van het WK 1986 is het duurste voetbalshirt ooit verkocht. Maradona scoorde in deze wedstrijd zijn beroemde “Hand van God” doelpunt en het legendarische doelpunt waarbij hij vijf Engelse verdedigers passeerde. Het shirt werd in 2020 op een veiling verkocht voor 9,5 miljoen dollar en is daarmee het duurste voetbalshirt ooit.

Het shirt is een belangrijk historisch item van het Argentijnse voetbal en de legendarische prestaties van Maradona op het WK van 1986. Na de wedstrijd tegen Engeland wist Argentinië uiteindelijk het toernooi te winnen, met Maradona als een van de absolute sterren van het toernooi.

2. Pele’s shirt uit de finale van het WK 1970 tegen Italië – 4,4 miljoen dollar (ongeveer 3,7 miljoen euro)

Het shirt dat Pelé droeg tijdens de finale van het WK 1970 tussen Brazilië en Italië is het op één na duurste voetbalshirt ooit verkocht. In deze wedstrijd scoorde Pelé een van de meest beroemde doelpunten in de geschiedenis van het WK. Het shirt werd in 2002 verkocht op een veiling voor 4,4 miljoen dollar en is sindsdien een belangrijk historisch shirt van het Braziliaanse voetbal. Het WK van 1970 wordt beschouwd als een van de beste WK-toernooien aller tijden, met Brazilië als de onbetwiste kampioen. Het shirt van Pelé is een belangrijk symbool van de successen van het Braziliaanse voetbal en de prestaties van Pelé als een van de grootste voetballers aller tijden.

Pele Brazilië 1970

3. Cristiano Ronaldo’s shirt uit de finale van het EK 2016 tegen Frankrijk – 317.000 dollar (ongeveer 266.000 euro)

Het shirt dat Cristiano Ronaldo droeg tijdens de finale van het EK 2016 tussen Portugal en Frankrijk is het op twee na duurste voetbalshirt ooit verkocht. Ronaldo speelde slechts 25 minuten in deze wedstrijd, voordat hij geblesseerd het veld moest verlaten. Ondanks het vroege uitvallen van Ronaldo, wist Portugal uiteindelijk het toernooi te winnen. Het shirt van Ronaldo werd na de wedstrijd geschonken aan de Sana Hospital in Lissabon, waar het werd geveild om geld in te zamelen voor medische apparatuur. Het shirt werd verkocht voor 317.000 dollar, wat een recordbedrag was voor een voetbalshirt dat op een veiling werd verkocht. Het shirt is een belangrijk historisch item van de overwinning van Portugal op het EK van 2016 en de prestaties van Ronaldo als een van de grootste voetballers van zijn tijd.

Ronaldo Portugal 2016

4. Lionel Messi’s shirt uit de finale van de Copa América 2021 tegen Brazilië – 225.000 dollar (ongeveer 189.000 euro)

Het shirt dat Lionel Messi droeg tijdens de finale van de Copa América 2021 tussen Argentinië en Brazilië is het op vier na duurste voetbalshirt ooit verkocht. Messi wist in deze wedstrijd de beslissende assist te geven voor het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Argentinië de Copa América won. Het shirt van Messi werd na de wedstrijd geschonken aan een goed doel, waar het werd geveild om geld in te zamelen voor kinderen in nood. Het shirt werd verkocht voor 225.000 dollar, wat een recordbedrag was voor een voetbalshirt dat werd geveild voor een goed doel. Het shirt is een belangrijk historische herinnering van de overwinning van Argentinië op de Copa América van 2021 en de prestaties van Messi als een van de grootste voetballers van zijn tijd.

Messi - Argentinie 2021

5. Sir Geoff Hurst’s shirt uit de finale van het WK 1966 tegen West-Duitsland – 91.750 dollar (ongeveer 77.000 euro)

Het shirt dat Sir Geoff Hurst droeg tijdens de finale van het WK 1966 tussen Engeland en West-Duitsland is het op vijf na duurste voetbalshirt ooit verkocht. Hurst scoorde in deze wedstrijd een hattrick, waaronder het beroemde doelpunt in de verlenging dat door velen nog steeds als controversieel wordt beschouwd. Engeland wist uiteindelijk het WK te winnen. Het shirt van Hurst werd in 2000 verkocht op een veiling voor 91.750 dollar, wat destijds een recordbedrag was voor een voetbalshirt dat op een veiling werd verkocht. Het shirt is een belangrijk historisch item van de overwinning van Engeland op het WK van 1966 en de prestaties van Hurst als een van de grootste spitsen van zijn tijd.

Hurst - Engeland 1966

Kortom, voetbalshirts zijn veel meer dan alleen kledingstukken. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de sportcultuur en kunnen een sterke emotionele band creëren tussen supporters en hun favoriete teams en spelers. Het is dan ook niet verrassend dat er verzamelaars zijn die bereid zijn grote sommen geld uit te geven voor zeldzame en historische shirts.

De vijf duurste voetbalshirts ooit verkocht laten zien dat er een aanzienlijke markt is voor deze items. Of het nu gaat om shirts gedragen door iconische spelers zoals Maradona en Pelé, of om historische wedstrijden zoals de WK-finale van 1966, deze shirts vertegenwoordigen een belangrijk stuk voetbalgeschiedenis.

Hoewel de meeste voetbalshirts nooit zullen worden verkocht voor miljoenen dollars, blijft het verzamelen van deze stukken populair onder verzamelaars en fans. Of het nu gaat om een ​​shirt van je favoriete club of een gesigneerd shirt van een legendarische speler, voetbalshirts blijven een belangrijk onderdeel van de sportcultuur en zullen dat naar verwachting ook blijven in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *